Pravljica sonca - Fairy tale of the sun

   
     Info: +386 (0)51 63 43 11
Tap To Call

Tematske_poti   arrow

Previous Image
Next Image

KOLESARSKE POTI:

Jeruzalem, kolesarstvo, Ormož

Prijazna kolesarska pot

Izhodišče: Ormož

Težavnost: srednja

Trasa: Ormož – Hum – Šalovci – Grabe – Središče ob Dravi – Godeninci – Vodranci – Vitan – Lačaves – Kog – Stara Gora – Ilovci – Miklavž pri Ormožu – Pavlovci – Hardek – Ormož

Vinska kolesarska pot

Izhodišče: Ormož

Težavnost: težka

Trasa: Ormož – Mihovci – Velika Nedelja – Trgovišče – Sodinci – Vičanci – Sejanci – Bratonečice – Savci – Sv. Tomaž – Koračice – Stara cesta – Žerovinci – Radomerščak – Plešivica – Jeruzalem – Mali Brebrovnik – Vinski Vrh – Pavlovci – Hardek – Ormož                                                         www.sloveniabike.com

Dravska kolesarska pot

Težavnost: srednja

Kolesarjenje ob reki Dravi je nekaj posebnega. Združuje vožnjo po neokrnjeni naravi in vožnjo po urbanem okolju. S kolesom se lahko ustavite na obronkih gozdov, gozdnih jas in na nabrežinah, ki pričarajo čaroben občutek miru. Ogledate si lahko številne kulturne in naravne znamenitosti ter se okrepčate s tradicionalno lokalno kuhinjo. Pa ne pozabite na odlična vina!
www.mura-drava.eu

 

ORMOŠKA PLANINSKA POT

Jeruzalem, Ormož, pohodništvo

Po Občinah Ormož, Sveti Tomaž in Središče ob Dravi vodi Ormoška planinska pot. Namenjena je vsem, ki imajo radi naravo, gibanje po svežem zraku, lepe razglede na čudovite prleške gorice, polja, travnike, gozdove in ki radi srečujejo širokosrčne ljudi.

Možni pohodi:

– Ormož – Hum (1 ura, 10 minut)

– Hum – Kog (2 uri)

– Kog – Jeruzalem (2 uri)

– Jeruzalem – Lahonci (1 ura, 50 minut)

– Lahonci – Kostanj (1 ura, 10 minut)

– Kostanj – Gomila (1 ura, 45 minut)

– Gomila – Ritmerk (2 uri, 30 minut)

– Ritmerk – Kogl (1 ura, 45 minut)

– Kogl – Ormož (1 ura, 50 minut)

– vezna pot Lahonci – Ormož (3 ure)

INFO: Planinsko društvo Maks Meško Ormož, +386 (0)41 698 741, info@pdrustvo-mmormoz.si, www.pdrustvo-mmormoz.si

 

KRAJINSKI PARK SREDIŠČE

Hum, pohodništvo, narava

Krajinski park, ki se razteza med Ormožem in Središčem ob Dravi, je zelo bogat z različnimi habitatnimi tipi in izjemno biotsko pester.

Strokovnjaki in poznavalci so tu našteli 105 vrst ptic gnezdilk, 15 vrst dvoživk, 9 vrst plazilcev in številne sesalce, med katerimi sta najpomembnejša hrček in vidra (najbolj ogrožen sesalec v Evropi). Pisane barve preko 30 vrst kačjih pastirjev in več sto vrst metuljev, ki obletavajo še bolj pisane cvetove obvodnega rastlinja, dajejo parku izjemno estetsko vrednost.

Doslej so v Dravi našteli 43 vrst rib, v pritokih pa še živita potočni rak in potočni piškur, v mrtvicah sta pogosta polža veliki mlakar in roženi svitek, najdemo pa tudi več vrst školjk. Drava s svojimi pritoki in obrežji ponuja sprehode, ribolov, jahanje in kolesarjenje…

Ta neokrnjen svet je poln rečnih rokavov in otokov, mnogih mrtvic, prodišč in trstišč.

Ohranil se je zaradi varne oddaljenosti naselij od reke in tako skoraj 2 km širok poplavni log predstavlja izjemno krajinsko podobo v slovenskem in evropskem merilu. Največje bogastvo reke so njen svobodni tok in razigranost ter neprestana rečna dinamika, ki kar naprej spreminja rečno pot.

INFO: Drava riding – jahanje, šport, doživetja v neokrnjeni naravi, Slovenska cesta 53, Središče ob Dravi, +386 (0)2 719 05 93, info@dravariding.si, www.dravariding.si

INVALIDSKA POT KOG

invalidi, Ormož, Jeruzalem

Invalidska pot Kog je prva tovrstna pešpot na svetu. Pobudo za njeno ureditev je dalo Društvo invalidov Ormož.

Pohodniške točke pešpoti so studenci, zato jo imenujemo invalidska pot Od izvira do izvira. Začne se v Vodrancih, dolga je 15 kilometrov, po želji pa se del poti lahko prevozi tudi z avtomobilom. Pohodnikom prijazne kmetije ob poti ponujajo domačo prleško hrano in dobro domačo kapljico.