Pravljica sonca - Fairy tale of the sun

   
     Info: +386 (0)51 63 43 11
Tap To Call

Vinske_ceste   arrow

Previous Image
Next Image

Ormoška vinska cesta – VTC 14

Vinorodno območje ob Ormoški vinski cesti se razteza v dveh krakih. Prvi se začenja v Ormožu oziroma na Dobravi in vodi preko Kogla in Strezetine na Runeč, od tam pa skozi Žvab do Pršetincev. Nato nadaljuje pot preko Koračiškega Vrha, čez Senik, Sodinski Vrh in Drakšl k Veliki Nedelji. Ta krak je dolg okrog 30 km.

Drugi krak vinske ceste se vije iz Podgorcev na Cvetkovski Vrh in preko doline Bresnice na Zamušanski Vrh. Dolg je okoli 10 km. Navezuje se na Jeruzalemsko vinsko cesto.

Na območju ormoških goric uspevajo in zorijo najžlahtnejša vina, kot so laški rizling, šipon, sauvignon, traminec, beli pinot, chardonnay in renski rizling. Na Ormoški vinski cesti se srečujemo z izjemnimi naravnimi lepotami in bogato etnološko ter kulturno-zgodovinsko dediščino. Na obronkih gričev je še precej starih, lesenih, s slamo kritih vinskih kleti – klečaj.

Jeruzalemska vinska cesta – VTC 15

Jeruzalemska vinska cesta se začne v Ormožu, nadaljuje v Ivanjkovce, kjer pot nadaljuje skozi Svetinje do Jeruzalema, nato skozi Miklavž pri Ormožu na Kog, tam se obrne nazaj proti Miklavžu in pripelje v Ormož.

Dvorec Jeruzalem ima odprta vrata za vse, ki cenijo harmonijo izbranih jedi in odličnih vin. Obkrožen je z arboretumom eksotičnega drevja.

Ob vinski cesti med Svetinjami in Jeruzalemom stoji zidanica Malek. V njej so manjši vinogradniški muzej, velika stiskalnica v obokani kleti in s hišno kapelo s freskami iz 17. stoletja. Več kot tristo let stara zgradba, ki so jo nekdanji lastniki uporabljali za prebivališče in gospodarsko poslopje za predelavo grozdja in negovanje vina, je danes preurejena v turistični objekt, ki odpira vrata naročenim skupinam in posameznikom.

Tudi v okoliških zidanicah, vinotočih, tavernah in turističnih kmetijah je bogata ponudba vin in kulinarike.

Obiskovalec lahko na vinski cesti kolesari, jaha, se vozi s kočijo ter sprehaja po označenih poteh med vinogradi.